Jdete si do lednice pro jogurt a musíte nejdřív posunout hořčici, probrat se pár prošlými jogurty, na které už chuť nemáte. Teprve někde vzadu z dohledu najdete jeden kelímek, který se nebojíte sníst? Přečtěte si tipy, díky kterým bude vaše lednice prostě dokonalá!

Každá potravina má v lednici své místo. Správným uložením prospějete dobrému prostředí v lednici a také trvanlivosti a kvalitě potravin. V tom vám pomůže i správný výběr lednice. Soustřeďte se na chytré způsoby chlazení – lednice umí udržet stejnou teplotu ve všech svých částech. Skvělé je také vybavení tzv. fresh zónou, která zachová čerstvost masa a ryb, ovoce a zeleniny. Důležité pro skladování je členění lednice a možnost přizpůsobení vnitřního uspořádání svým potřebám. Podívejte se například na stylovou lednici SAMSUNG RB30J3215SA/EF, která to vše splňuje. 

Kam co patří?

Do dveří lednice patří mléko a nápoje, a to do její spodní části. Prostřední část lednice využijte pro zavařeniny, kompoty, hořčici, kečup a další dochucovadla. Dbejte na to, abyste je po použití ukládaly zpět čisté, otřené. V horní části lednice uchovávejte vejce (zásadně bez papírových obalů), máslo a například droždí. 

Ve vrchní poličce hlavní části lednice často najdete prostor na lahve. Nebojte se ho použít, ale pouze na ty neotevřené a sledujte jeho nosnost. Minimalizujete riziko, že se vám uvnitř něco rozlije. Otevřené lahve patří do dveří. Pod tímto stojanem už je otevřený prostor, který je vhodný pro uchování toho, co jste v uplynulých dnech nesnědli. 

Další polici středu lednice využijte pro mléčné výrobky. Řaďte je vždy směrem ke dveřím tak, aby ty s nejkratším datem spotřeby byly okamžitě po ruce. Do této poličky můžete dát také uzeninu a sýry, pokud na ně nemáte v lednici speciální šuplík. Uzavřete je do nádob, které prodlouží jejich čerstvost a také zabrání šíření zápachu po lednici (hlavně v případě sýrů). Spodní část lednice nechte vyhrazenou pro syrové maso a rozmrazování, pokud nemáte lednici s tzv. fresh zone. 

Co s šuplíky?

Prakticky každá lednice je dnes vybavena šuplíkem fresh zone na zeleninu a ovoce nebo maso. Tam určitě neskladujte brambory, cibuli a česnek. Ty do lednice nepatří. Stejně je tomu u cizokrajných plodin (například banány, citróny, pomeranče, mandarinky, meloun, ananas, mango). Ty nechte raději na lince a po koupení je rychle spotřebujete. Stejné je to u paprik, okurek a rajčat. Druhý šuplík (pokud je přítomen) pak využijte na sýry, uzeninu a vše, co by mohlo v lednici působit poněkud neutěšeně a potřebujete to uchovat dlouho čerstvé. A pohled dovnitř bude radost!