Chystáte několikachodovou gurmánskou hostinu a chcete k jídlu vybrat také vhodná vína? Správná harmonie chuti vína a jídla dá vašemu pokrmu zcela jiný rozměr. Zkuste naše tipy, jak najít mezi pokrmy a víny tu správnou rovnováhu.

víno

Základní doporučení

–        Při výběru vína k danému jídlu se zaměřte na tři základní věci:  na použitou surovinu (druh masa, zeleniny…), velkou roli hraje koření a charakter omáček.

–        Nedoporučuje se párování vína s pokrmy ochucenými octem, zavařeninou, s čokoládovými polevami nebo se zmrzlinou. Harmonii chutí budete v tomto případě hledat špatně.

–        Pokud používáte víno přímo do vařeného pokrmu, vždy vybírejte víno kvalitní, jakostní, vhodné i k samotnému pití. Použití nekvalitního vína může váš pokrm pokazit a všechna práce tak přijde vniveč. Platí také zásada, že víno použité při vaření by se mělo podávat i k samotnému jídlu, proto jeho výběr nepodceňte.

–        Základní chutě na sebe vzájemně působí. Slaná chuť posiluje pocit hořkosti, hořká chuť umocňuje kyselou, sladká oproti tomu kyselou, slanou a hořkou zmírňuje.

Jak párovat podle druhu jídla

Polévky

I k polévkám můžete podávat víno. K zeleninovým dejte víno spíš sušší, případně růžová vína, vyzrálé bílé víno výborně ladí s hovězím vývarem, boršč si zase dejte s červeným vínem plnější chuti. K hustým bílým polévkám jsou výborná kořenitá nebo suchá vína.

Masa

Existuje základní pravidlo, které určitě znáte:

  • Ke světlým masům, např. rybám, kuřeti, či plodům moře jsou vhodnější bílá vína.
  • Červené víno podáváme nejčastěji k masům tmavým, např. ke zvěřině, kachně, huse.
  • Ke grilovanému či pečenému vepřovému masu pijeme buď velmi plná bílá vína, nebo jemnější červená vína.

víno

Sýry

I v oblasti sýrů platí pravidla:

  • K čerstvým bílým sýrům ladí mladá svěží bílá vína, např. Müller Thurgau, Veltlínské zelené.
  • Sýrové pomazánky je vhodné kombinovat s plnějšími bílými nebo růžovými víny.
  • Sýry s bílou plísní chuťově harmonizují s vyzrálým Rulandským nebo Sylvánským.
  • K sýrům s modrou plísní výborně ladí jak výrazně sladká bílá vína, tak i vyzrálá červená vína. Tvrdé sýry typu Eidam vhodně doplňují bílá vína plné chuti.

Sladké

Sladké jídlo a sladké víno se hodí k sobě. Sladká nebo polosladká bílá vína jsou tou správnou volbou k vašim dezertům.

A co říct na závěr? Ke znalostem a schopnostem párovat jídlo s víny se člověk musí “projíst” a “propít”. Určitě doporučujeme nějaký kurz zaměřený na párování vína s jídlem. Občasné ochutnávky na toto téma se sommeliérem pořádají například v Alkohol.cz. Sledujte jejich stránky, ať termín nepropásnete.

Redakce Press-Media

Doporučuje další zajímavé články na mediích

Novinky-Zprávy.cz   

Tiskové-zprávy.eu     

Aktualitycz.cz

Předchozí článekPonořte se do světa her s počítačem Lenovo IdeaCentre Y710 Cube
Další článekPánské mikiny