Máte zrovna chuť na sushi, ale nemáte cestu do sushi restaurace v Ostravě? Nevadí! Nemusíte se sushi vzdávat, buď si můžete zavolat rozvoz sushi v Ostravě, nebo si takové sushi můžete připravit sami doma. I když se někteří kuchaři učí připravovat dokonalé sushi i několik dlouhých let, nakonec se stejně shodnou na tom, že na dobré sushi stačí jenom čtyři pouhé suroviny. Jaké to jsou?
O sushi vám nemusíme povídat dlouho. Jedná se o pokrm, který má svůj původ v daleké Číně, i když se jedná o typický japonský pokrm. Pokud se vyznáte v japonské gastronomii, určitě se tomu nedivíte, sushi není jediný japonský pokrm s čínským původem. Pokud však sushi milujete, víte, že v Japonsku ho ochutnáte v nejlepším provedení. Vaše domácí provedení se však může tomu typickému japonskému sushi přiblížit, pokud ho připravíte ze čtyř surovin.
Jaké suroviny potřebujete k přípravě sushi?
Samozřejmostí dobrého sushi je ryba. I když to na první pohled vypadá, že by právě s rybou mohlo být mnoho problémů, není tomu tak. Možná se však budete bát ji jíst, ovšem je třeba si v takové chvíli říct, že i v sushi restauracích se jí ryba v sushi syrová.
Na výběr máte konkrétně ze dvou druhů, a to z klasického lososa, který se objevuje v mnoha druzích sushi, nebo z tuňáka. Obě ryby však musí být čerstvé, z mražených ryb pak sushi nechutná tak dobře.
Druhou surovinou je rýže. Japonci používají jen sushi rýži, jenže pravou japonskou sushi rýži u nás neseženete, v Japonsku je totiž zákaz ji vyvážet. Na našem trhu se však setkáte s poměrně přijatelnou náhražkou sushi rýže, a tak použijte ji. Při její přípravě do ní přimíchejte rýžový ocet.
Jaké jsou další dvě suroviny, které do sushi patří?
To jsou však zatím jenom dvě suroviny, které jsme si zmínili, že patří do sushi. Kromě rýže a čerstvé ryby patří do každého sushi i wasabi. V Japonsku je to poměrně drahé zboží, u nás to však není nic cenově nepřijatelného.
A čtvrtou surovinou, která tvoří součást sushi, respektive která je při pojídání sushi nepostradatelností, je sójová omáčka. Někdo ji přidává rovnou do sushi, je však dobré si sushi v sójové omáčce až posléze namočit.