Home Zprávy Čím oslavit Silvestra, aby Nový rok neprovázel bolehlav?

Čím oslavit Silvestra, aby Nový rok neprovázel bolehlav?

66
0
SHARE

Pod obecným pojmenováním „bublinky“ nebo správněji šumivé víno, které obvykle oslavy posledního dne roku doprovází, se skrývá celá řada možností. Rozdíl není jen v chuti a ceně, ale především v tom, jak se pak budete cítit na Nový rok ráno. A znáte to – jak na Nový rok…

Perlivé víno je oblíbené kvůli nízké ceně a sladké chuti. K šumivosti si ale dopomáhá „prohlubováním“ nebo umělým doplněním oxidu uhličitého. To je i důvod, proč se 1. ledna můžete probudit s pořádným bolehlavem. Právě ne příliš kvalitní perlivá vína se postarala „bublinkám“ o špatnou pověst.

Šumivé víno získá své bublinky primárním či sekundárním kvašením buď v tanku, nebo přímo v lahvi. Mezi vína kvašená v tanku patří například oblíbené italské Prosecco, stejně lehkou jemnou chuť mají ale i vína z domácí produkce, například řada CHARMAT (což je název metody kvašení v tanku) od rodinného vinařství VINSELEKT MICHLOVSKÝ.

Nejznámějším vínem, vyrobeným kvašením v lahvi, je bezesporu pravé šampaňské, tedy víno, které pochází pouze ze severovýchodní Francie, z oblasti Champagne-Ardenne. Vína, vyrobená obdobnou technologií, ale pocházející z jiných geografických oblastí, se ovšem mnohdy pravému šampaňskému více než vyrovnají. Cena však bývá zpravidla nižší, proto jsou ideální volbou pro silvestrovský večer, kdy se u jedné lahve obvykle nezůstane. Patří sem například španělská Cava, u nás je najdete pod názvy sekt či crémant. I zde si můžete vybrat mezi zahraničními a českými, respektive moravskými výrobci.

NÁŠ TIP: CREMANT Blanc de Noir od VINSELEKT MICHLOVSKÝ – Expresivní vůně čerstvých lesních ostružin je v chuti ideálně doplněna projevy sušeného ovoce. Sekt je vyroben klasickou metodou kvašením v láhvi a vyznačuje se pro “Crémant de Vinselekt” typickým, jemným a dlouhotrvajícím perlením. www.michlovsky.com