Večírky s rodinou či přáteli se nikdy neobejdou bez dobrého pohoštění. Jídlo jde s večírky ruku v ruce a správné recepty vykouzlí i z obyčejného večera nezapomenutelný zážitek. Klasické chlebíčky a jednohubky sice u pohoštění vždy budou mít své místo, občas však hostitelé při vytváření receptů mohou upustit i uzdu své fantazie.

Večírkové jídlo může vypadat v podstatě jakkoliv. Někteří se rozhodnou servírovat úhledné kanapky, jiní připraví doslova sloní žrádlo v podobě nekonečných hor jídla. Někdo rád servíruje pouze slané dobroty, jinde zase nechybí ani dezert v podobě briošky, muffinů nebo populárních cookies.

Jídlo na večírcích nemusí být ekvivalentem tučných a nezdravých pokrmů. Do popředí se dostává i zdravá kuchyně jako je obložené celozrnné pečivo, hummus a zelenina nebo různé pomazánky. S nimi je možné si pořádně vyhrát a může tak vzniknout např. barevná pomazánka z červené řepy.

Slané muffiny v řeckém stylu

Sladké muffiny znají všichni, co ale vyzkoušet muffiny naslano? Tyto muffiny v řeckém stylu dávají vyniknout perfektní kombinaci chutí oliv, sýru feta a sušených rajčat. Sympatické je na nich to, že se dají uždibovat celý večer a ještě po nich zbyde chuť na něco dalšího.

Ingredience:

  • 190 g mouky
  • 90 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • černé olivy
  • sýr feta
  • sušená rajčata
  • sůl

Nejprve předehřejeme troubu na 190 °C. Mezitím vyšleháme vejce spolu s mlékem a v další míse promícháme mouku, kypřící prášek a trošku soli. Nakonec do směsi zlehka vmícháme olej. Nakrájíme sýr feta na drobnější kostičky a olivy se sušenými rajčaty na menší kousky.

Tyto ingredience lze přidávat či ubírat dle chuti – někdo bude chtít mít muffiny více sýrové, někdo zase více olivové. Vmícháme do směsi a tímto těstem naplníme formičky či plech na muffiny. Pečeme zhruba 25 minut.

Ingredience se dají volně obměňovat a hostitelé tak mohou naservírovat italské muffiny s mozzarellou a rajčátky nebo zdravé muffiny se špenátem a cuketou. 

Ingredience u slaných muffinů se dají volně obměňovat.

Datle plněné sýrem ve slanině

Plněné datle jsou skvělou chuťovkou na všechny typy večírků od silvestra až po narozeninovou oslavu. Skvěle kombinují měkkost a sladkou chuť datlí se slanou a křupavou slaninou. Jedná se navíc o velmi jednoduchý recept, který zvládne opravdu každý.

Ingredience:

  • datle
  • anglická slanina
  • kozí sýr

Nejprve předehřejeme troubu na 180 °C. Datle nařízneme podél z jedné strany a vypeckujeme. Poté do nich zatlačíme trošku kozího sýra a takto je naplníme. Datle poté obalíme v plátcích anglické slaniny. Slaninu je vhodné v polovině rozkrojit, aby velikostně datli vhodně doplnila.

Takto zabalené datle poté propíchneme párátkem, aby se nerozbalily. Datle poté rozložíme na plech a pečeme 10 minut. Poté je obrátíme na nedopečenou stranu a pečeme dozlatova. Před podáváním vysušíme přebytečný tuk pomocí papírové utěrky.

Komu by se zdály datle obalené ve slanině příliš, může zkusit slaninu zcela vynechat. Místo toho lze pro křupavost do sýru zapíchnout vlašské ořechy, které se s kozím sýrem skvěle kombinují. Celou tuto jednohubku lze zakápnout tekutým medem nebo maličkou troškou javorového sirupu.

Komu by se zdály datle obalené ve slanině příliš, může zkusit slaninu zcela vynechat.

Jednohubkové sendviče s vajíčkovou pomazánkou

Sendviče zná asi každý a vajíčkovou pomazánku také. Když se ale tyto dvě známé klasiky spojí dohromady, vznikne lahodný jednohubkový sendvič, který si všichni zamilují. Ingredience i samotný postup jsou přitom tak jednoduché.

Ingredience:

  • 4 vajíčka
  • 3 lžíce majonézy  
  • 1 lžička hořčice
  • menší cibule
  • sůl a pepř
  • řeřicha
  • bílý toustový chléb

Začneme přípravou vajíčkové pomazánky. Vejce uvaříme natvrdo a poté vydlabeme žloutky. Ty smícháme s majonézou, hořčicí a najemno nakrájenou cibulí. Dále nastrouháme bílky na jemné kousky a přimícháme. Přidáme sůl, pepř a nakrájenou řeřichu na dochucení.

Pomazánku můžeme vylepšit pomazánkovým máslem, pažitkou nebo čímkoliv dalším. Pomazánku necháme krátce vychladit a poté namažeme na neopečený toustový chléb. Namazaný toast přiklopíme dalším chlebem a vytvoříme tak sendviče. Odkrojíme kůrky a sendviče rozkrájíme na menší kousky o velikosti jednohubek.

Předchozí článekOptická vlákna – co to je a jak to funguje?
Další článekUNCS – energická móda pro lidi, kteří mají vlastní styl.