Těstoviny jsou oblíbenou přílohou, která je vhodná k omáčkám, na těstovinové saláty či na velmi oblíbené špagety. Jak všichni víme, máme spoustu druhů těstovin a každé se používají na něco jiného. A jak už to bývá, všechny těstoviny nejsou stejné a v pár věcech se liší; Pojďme si tedy tento produkt trochu více přiblížit.

noodles-1246320__340

Základní informace

Těstoviny patří mezi komplexní sacharidy. Pocházejí z Itálie a vyrábějí se většinou z vody, pšenice a dalších přídavných látek. Průměrný obsah sacharidů je 23 g, tuků 3 g a bílkovin 4 g na 100 g výrobku.

Proč jíst těstoviny?

Vhodné do polévek, k omáčkám i v zapékané formě – Dokážete si představit jíst boloňskou omáčku s něčím jiným než se špagetami?

Vyhovující forma těstovin dokáže zasytit i na 3 hodiny

Jsou velmi rychle připravitelné

Při přijatelném množství pomáhají redukovat váhu

Lehce stravitelné

Druhy těstovin – které jíst a které naopak ne?

Těstoviny se vyrábějí z různých druhů pšenice. Kromě pšeničného typu dnes najdeme i bezlepkové, takže jsou vhodné pro lidi celiakií (Počítejte ale s větší cenou a s vyšším GI). Těstoviny můžeme dělit na vaječné a bezvaječné, plněné a neplněné, na celozrnné, semolinové, dlouhé a krátké,… druhů a rozdělení je opravdu spousta. Ještě nutno dodat, že glykemický index je zde opět velmi důležitým faktorem – také záleží, jak dlouho těstoviny vaříme (čím déle, tím vyšší GI). Proto pozor.

pasta-1181189__340

Těstoviny a jejich druhy

Níže uvádím seřazení zástupců různých typů těstovin (bezvaječné, vaječné, semolinové, celozrnné, bezlepkové, rýžové). Které jsou opravdu pro naše zdraví nejlepší a měli bychom se zaměřit na jejich konzumaci?

Uvedené hodnoty GI a sacharidů jsou pouze orientační.

Těstoviny celozrnné

GI 40

Sacharidy: 63 g na 100 g

První místo si zaslouží celozrnné těstoviny. Obecně obsahují více vlákniny, minerálů a hlavně mají nižší glykemický index (od 40 – 45). Vyrábějí se z mouky, u které se semele zrno celé. Mohou být také například z žitné mouky.

Semolinové těstoviny

GI 45

Sacharidy: 67 g na 100 g

Mají výrazně žlutou barvu, takže je na první pohled rozeznáte od běžných těstovin. Obsahují více lepku, proto mají nižší GI. Do semolinových těstovin není třeba ani přidávat vejce; pokud máte problémy s cholesterolem, jsou velmi vhodné.

Rýžové těstoviny (nudle)

GI 40

Sacharidy: 70 g na 100 g

Jak už název napovídá, tyto nudle se vyrábějí z rýžové mouky. Jsou hojně využívány v asijské kuchyni, kde se smaží (při smažení se hodnoty mění!) nebo uvaří. Pokud spěcháte, rychle se uvaří (již za 10 minut) takže nevyžadují příliš velkou přípravu nebo čekání.

Bezvaječné těstoviny

GI 55

Sacharidy: 72 g na 100 g

Vhodné pro všechny, kteří trpí vysokým cholesterolem v krvi. Hodnoty GI se již zvyšují (záleží jak dlouho je vaříte), ale příliš velké výkyvy zde nejsou.

Běžné vaječné těstoviny

GI 55

Sacharidy : 75 g na 100 g

Podobné bezvaječným, akorát podle názvu „s přidanými vejci.“ Zde platí pravidlo: čím levnější těstoviny, tím je jejich kvalita horší (platí i u bezvaječných). Jsou vyráběny z klasické pšenice, proto jsou vhodné na střídání s celozrnnými nebo semolinovými.
Bezlepkové těstoviny

GI 75

Sacharidy:  72 g na 100 g

Pokud netrpíte celiakií, není důvod tyto těstoviny přidávat do svého jídelníčku. Obsahují výrazně větší GI, sacharidy se tedy rychleji uvolňují a my máme brzo hlad.

Předchozí článekNápojové automaty
Další článekJak správně vybrat dětskou kosmetiku?